Duńskie przysmaki
A tym razem przybliżymy najsmaczniejszą tematykę związaną z Danią. Poniżej kilka ciekawostek dotyczących kultury kulinarnej w Danii wraz z najbardziej tradycjonalnymi duńskimi potrawami. Czy mieliście okazję spróbować czegoś z tej listy? Jak wrażenia?
- Pod kątem profilu kulinarnego około 42% Duńczyków preferuje kuchnię tradycyjną.
- Najczęstszymi daniami, które Duńczycy spożywają na kolację jest tzw. rugbrød med pålæg, czyli kanapka z chleba żytniego, kurczak oraz pizza.
- Większość, bo trochę ponad 50% jada jedzenie domowej roboty. To w większości kobiety (ok. 74%) przygotowują jedzenie. Jedynie 4% duńskich dzieci bierze udział w codziennym pomaganiu w kuchni.
- Połowa Duńczyków poświęca około 15-30 minut na zjedzenie kolacji. Zaledwie około 20% robi to w ciągu 30-45 min.
- Niegdyś w Danii ogromną popularnością cieszyły się tzw. pølsevogn (dzisiejsze food tracki), w których sprzedaje się parówki z pieczywem. W latach 70-tych było ich około 700 w całej Danii.
- Dania słynie z dobrego jedzenia. o czym świadczy aż 24 restauracji z gwiazdkami Michelin.
- Biorąc pod uwagę ilość zebranych głosów na narodowe danie duńskie w 2014 w TOP 5 widnieje:
1. Stegt flæsk, 27.893 (smażona wieprzowina)
2. Smørrebrød, 17.041 (kanapka)
3. Hakkebøf, 7.625 (stek)
4. Karbonader, 3.406 („kotlety mielone”)
5. Brændende kærlighed, 423 (puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą)
A na deser:
Życzymy smacznego!
Martyna Kaczmarska