Duńskie przysmaki

A tym razem przybliżymy najsmaczniejszą tematykę związaną z Danią. Poniżej kilka ciekawostek dotyczących kultury kulinarnej w Danii wraz z najbardziej tradycjonalnymi duńskimi potrawami. Czy mieliście okazję spróbować czegoś z tej listy? Jak wrażenia?

  • Pod kątem profilu kulinarnego około 42% Duńczyków preferuje kuchnię tradycyjną.
  • Najczęstszymi daniami, które Duńczycy spożywają na kolację jest tzw. rugbrød med pålæg, czyli kanapka z chleba żytniego, kurczak oraz pizza.
  • Większość, bo trochę ponad 50% jada jedzenie domowej roboty. To w większości kobiety (ok. 74%) przygotowują jedzenie. Jedynie 4% duńskich dzieci bierze udział w codziennym pomaganiu w kuchni.
  • Połowa Duńczyków poświęca około 15-30 minut na zjedzenie kolacji. Zaledwie około 20% robi to w ciągu 30-45 min.
  • Niegdyś w Danii ogromną popularnością cieszyły się tzw. pølsevogn (dzisiejsze food tracki), w których sprzedaje się parówki z pieczywem. W latach 70-tych było ich około 700 w całej Danii.
  • Dania słynie z dobrego jedzenia. o czym świadczy aż 24 restauracji z gwiazdkami Michelin.
  • Biorąc pod uwagę ilość zebranych głosów na narodowe danie duńskie w 2014 w TOP 5 widnieje:

1. Stegt flæsk, 27.893 (smażona wieprzowina)
2. Smørrebrød, 17.041 (kanapka)
3. Hakkebøf, 7.625 (stek)
4. Karbonader, 3.406 („kotlety mielone”)
5. Brændende kærlighed, 423 (puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą)

Stegt flæsk med persillesovs
Smørrebrød
Hakkebøf
Karbonader
Brændende kærlighed

A na deser:

Ris a la mande
(pudding ryżowy z migdałami)

Życzymy smacznego!
Martyna Kaczmarska