Duńskie przysmaki

A tym razem przybliżymy najsmaczniejszą tematykę związaną z Danią. Poniżej kilka ciekawostek dotyczących kultury kulinarnej w Danii wraz z najbardziej tradycjonalnymi duńskimi potrawami. Czy mieliście okazję spróbować czegoś z tej listy? Jak wrażenia?

  • Pod kątem profilu kulinarnego około 42% Duńczyków preferuje kuchnię tradycyjną.
  • Najczęstszymi daniami, które Duńczycy spożywają na kolację jest tzw. rugbrød med pålæg, czyli kanapka z chleba żytniego, kurczak oraz pizza.
  • Większość, bo trochę ponad 50% jada jedzenie domowej roboty. To w większości kobiety (ok. 74%) przygotowują jedzenie. Jedynie 4% duńskich dzieci bierze udział w codziennym pomaganiu w kuchni.
  • Połowa Duńczyków poświęca około 15-30 minut na zjedzenie kolacji. Zaledwie około 20% robi to w ciągu 30-45 min.
  • Niegdyś w Danii ogromną popularnością cieszyły się tzw. pølsevogn (dzisiejsze food tracki), w których sprzedaje się parówki z pieczywem. W latach 70-tych było ich około 700 w całej Danii.
  • Dania słynie z dobrego jedzenia. o czym świadczy aż 24 restauracji z gwiazdkami Michelin.
  • Biorąc pod uwagę ilość zebranych głosów na narodowe danie duńskie w 2014 w TOP 5 widnieje:

1. Stegt flæsk, 27.893 (smażona wieprzowina)
2. Smørrebrød, 17.041 (kanapka)
3. Hakkebøf, 7.625 (stek)
4. Karbonader, 3.406 („kotlety mielone”)
5. Brændende kærlighed, 423 (puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą)

Stegt flæsk med persillesovs
Smørrebrød
Hakkebøf
Karbonader
Brændende kærlighed

A na deser:

Ris a la mande
(pudding ryżowy z migdałami)

Życzymy smacznego!
Martyna Kaczmarska

Polecane wpisy

Nie wiem jak wy, ale ja myślami jestem już na urlopie, co zresztą zauważyć można na dzisiejszych grafikach. Lato to dla mnie najpiękniejsza pora roku, również ze względu na sommerferie, czyl

Kategorie wpisów