Dzień pizzy – norweskie słownictwo

9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy ten oto wpis: Dzień Pizzy – norweskie słownictwo. Ostrzegamy, że czytanie tego wpisu sprawi, że zgłodniejesz, więc zamawiaj pizzę i poznaj nowe norweskie słówka. Smacznego!

Do przygotowania pizzy (nor. en pizza) przyda nam się:

  • et mel – mąka
  • et hvetemel – mąka pszenna
  • en gjær – drożdże
  • en solsikkeolje – olej słonecznikowy
  • en rapsolje – olej rzepakowy
  • et vann – woda
  • krydder – przyprawy
  • et salt – sól
  • en pepper – pieprz

A teraz pora na składniki:

  • en ost – ser
  • en hvitost – biały ser
  • en basilikum – bazylia
  • grønnsaker – warzywa
  • en soltørket tomat – suszony pomidor
  • en spinat – szpinak
  • en agurk – ogórek
  • en tomat – pomidor
  • en paprika – papryka
  • en løk – cebula
  • en hvitløk – czosnek
  • en skinke – szynka
  • en salami – salami
  • en kylling – kurczak
  • en ketsjup / en ketchup – keczup

To już koniec słownictwa, ale czy wiesz, ze pizza Grandiosa to narodowe danie w Norwegii? Jest to bowiem najpopularniejsza marka mrożonej pizzy w krainie fiordów. Do tej pory sprzedawno w sumie ponad 260 milionów pizz, a 24 miliony sztuk pizzy Grandiosa są produkowane każdego roku dla 5,4 miliona obywateli Norwegii! Statystyki pokazują, że przeciętny Norweg zjada około 5 pizz Grandiosa rocznie.

⚫ Już wkrótce ruszą nowe kursy grupowe online oraz stacjonarne w Poznaniu, więc jeśli chcesz wziąć udział w zajęciach, to zapisz się na listę zainteresowanych, aby wcześniej otrzymać ofertę i zarezerwować miejsce w grupie!

⚫ Jesteśmy także na insta@mester_poznan

⚫ Więcej materiałów do nauki znajdziesz na naszej fejsbukowej grupie Nauka norweskiego. Dołącz do niej już teraz!

Polecane wpisy

Kategorie wpisów