9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy ten oto wpis: Dzień Pizzy – norweskie słownictwo. Ostrzegamy, że czytanie tego wpisu sprawi, że zgłodniejesz, więc zamawiaj pizzę i poznaj nowe norweskie słówka. Smacznego!
Do przygotowania pizzy (nor. en pizza) przyda nam się:
- et mel – mąka
- et hvetemel – mąka pszenna
- en gjær – drożdże
- en solsikkeolje – olej słonecznikowy
- en rapsolje – olej rzepakowy
- et vann – woda
- krydder – przyprawy
- et salt – sól
- en pepper – pieprz
A teraz pora na składniki:
- en ost – ser
- en hvitost – biały ser
- en basilikum – bazylia
- grønnsaker – warzywa
- en soltørket tomat – suszony pomidor
- en spinat – szpinak
- en agurk – ogórek
- en tomat – pomidor
- en paprika – papryka
- en løk – cebula
- en hvitløk – czosnek
- en skinke – szynka
- en salami – salami
- en kylling – kurczak
- en ketsjup / en ketchup – keczup
To już koniec słownictwa, ale czy wiesz, ze pizza Grandiosa to narodowe danie w Norwegii? Jest to bowiem najpopularniejsza marka mrożonej pizzy w krainie fiordów. Do tej pory sprzedawno w sumie ponad 260 milionów pizz, a 24 miliony sztuk pizzy Grandiosa są produkowane każdego roku dla 5,4 miliona obywateli Norwegii! Statystyki pokazują, że przeciętny Norweg zjada około 5 pizz Grandiosa rocznie.
⚫ Już wkrótce ruszą nowe kursy grupowe online oraz stacjonarne w Poznaniu, więc jeśli chcesz wziąć udział w zajęciach, to zapisz się na listę zainteresowanych, aby wcześniej otrzymać ofertę i zarezerwować miejsce w grupie!
⚫ Jesteśmy także na insta: @mester_poznan
⚫ Więcej materiałów do nauki znajdziesz na naszej fejsbukowej grupie Nauka norweskiego. Dołącz do niej już teraz!