Nazwy przypraw w języku norweskim

W kuchni norweskiej nie używamy aż tak dużo przypraw jak w innych krajach. Natomiast warto znać nazwy przypraw w języku norweskim. Kto wie, mogą się kiedyś przydać 🙂

Oto lista najważniejszych przypraw:
  • krydder – przyprawy
  • salt – sól
  • pepper – pieprz
  • kanel – cynamon
  • ingefær – imbir
  • timian – tymianek
  • dill – koperek
  • muskat – gałka muszkatołowa
  • laurbærblad – liść laurowy
  • basilikum – bazylia
  • vanilje – wanilia
  • kardemomme – kardamon
  • koriander – kolendra
  • karve – kminek
  • persille – pietruszka
  • rosmarin – rozmaryn
  • oregano – oregano
  • merian – majeranek
  • estragon – estragon
  • sennep – musztarda
  • salvie – szałwia
  • gressløk – szczypiorek
  • nellik – goździki
  • anis – anyż

W kuchni norweskiej najczęściej stosuje się sól morską, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn oraz pietruszkę. Jesienią jest to oczywiście cynamon, kardamon oraz anyż.

Mamy nadzieję, że te nazwy przypraw w języku norweskim będą przydatne. Jak widzisz, niektóre z nich są podobne do tych po polsku czy po angielsku, więc na pewno łatwiej zapadną w pamięć.

Po inne ciekawostki związane z kulturą skandynawską odsyłamy na naszego Instagrama, Tiktoka oraz Youtube.