Nazwy przypraw w języku norweskim
W kuchni norweskiej nie używamy aż tak dużo przypraw jak w innych krajach. Natomiast warto znać nazwy przypraw w języku norweskim. Kto wie, mogą się kiedyś przydać 🙂
Oto lista najważniejszych przypraw:
- krydder – przyprawy
- salt – sól
- pepper – pieprz
- kanel – cynamon
- ingefær – imbir
- timian – tymianek
- dill – koperek
- muskat – gałka muszkatołowa
- laurbærblad – liść laurowy
- basilikum – bazylia
- vanilje – wanilia
- kardemomme – kardamon
- koriander – kolendra
- karve – kminek
- persille – pietruszka
- rosmarin – rozmaryn
- oregano – oregano
- merian – majeranek
- estragon – estragon
- sennep – musztarda
- salvie – szałwia
- gressløk – szczypiorek
- nellik – goździki
- anis – anyż
W kuchni norweskiej najczęściej stosuje się sól morską, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn oraz pietruszkę. Jesienią jest to oczywiście cynamon, kardamon oraz anyż.