Boże Narodzenie w Norwegii
Jak wyglądają Święta Bożego Narodzenia w Norwegii i czym się różnią od tych w Polsce?
Norwegowie rozpoczynają Święta już 23 grudnia obchodząc lille julaften (dosł. mała wigilia), czyli dzień, w którym ubierana jest juletre (choinka), przygotowywane są świąteczne potrawy oraz robi się świąteczne porządki. Bożonarodzeniową tradycją w wielu domach jest wspólne budowanie pepperkakehus (piernikowy domek).
W Norwegii jest także zwyczaj organizowania julebord (dosł. świąteczny stół). Najczęściej jest to wigilia firmowa, ale może to być również świąteczne spotkanie w przedszkolu, szkole lub z przyjaciółmi. Sezon na julebord rozpoczyna się już w listopadzie.
Podczas julaften, czyli wigilii spożywane jest mięso, co jest sporą różnicą w porównaniu do polskiej kolacji. Do najbardziej popularnych potraw należy między innymi pinnekjøtt (suszone lub wędzone żeberka baranie) oraz lutefisk (ryba z ługu). Tradycyjnym napojem dorosłych jest juleøl (świąteczne piwo) natomiast dzieci piją bezalkoholowy julebrus , czyli czerwoną oranżadę. Kolejną różnicą jest brak opłatka, tradycji dwunastu potraw i wypatrywania pierwszej gwiazdki. Po wigilii Norwegowie śpiewają julesanger (kolędy) i otwierają julegaver (prezenty świąteczne), które przynosi Julenissen (Święty Mikołaj).
Første og andre/annen juledag (pierwszy i drugi dzień świąt) wygląda praktycznie tak jak w Polsce. Jest to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Romjul to okres między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, który trwa od 27 grudnia do 31 grudnia włącznie.
Poniżej zebrałam dla Was najpopularniejsze wyrażenia oraz słowa związane z obchodzeniem Świąt Bożego Narodzenia w Norwegii oraz Polsce.