Słownictwo związane z nabiałem

Duńska kultura i historia jest bardzo mocno powiązana z nabiałem. Duńczycy spożywają bardzo dużo wszelkiego rodzaju nabiału, a do tego bardzo dużo go produkują. Wspomnijmy np., że znana również w Polsce Arla, istnieje już od XIXw.

nabiał – et mejeri

mleko – en mælk

Jeśli chodzi o mleko to w języku duńskim także powszechnie się używa wyrażeń typu:

  • sødmælk, czyli mleko o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%
  • letmælk, czyli mleko o zawartości tłuszczu między 1,5% a 1,8%
  • minimælk albo skummetmælk, czyli mleko o zawartości tłuszczu do 0,5%

maślanka – en kærnemælk

zsiadłe mleko – en tykmælk

mleko w proszku – en tørmælk; en pulvermælk

mleko czekoladowe – en kakaomælk; en chokolademælk

Matilde i Cocio – dwie najpopularniejsze marki mleka czekoladowego w Danii. Walka o to, które mleko czekoladowe jest lepsze, przypomina dyskusję na naszej ziemi o to, który majonez jest lepszy.

masło – en smør

śmietana, śmietanka – en fløde

bita śmietana – en piskefløde

śmietanka do kawy – en kaffefløde

kwaśna śmietana – en cremefraiche

jogurt – en yoghurt

ser – en ost

ser pleśniowy – en blåskimmelost

ser topiony – en smelteost

ser śmietankowy – en flødeost

serek wiejski – en hytteost

twaróg – en kvark

W ramach ciekawostki można dodać, że to słowo w języku duńskim zostało zapożyczone z niemieckiego quark, a niemiecki zaś zapożyczył to słowo ze wschodniosłowańskich języków (czyli również z polskiego), a zatem słowo kvark to tak naprawdę przekształcone słowo twaróg.

skyr – en skyr

(to słowo akurat żeśmy my zapożyczyli z języków skandynawskich😉)

lody – en is

Niektóre smaki lodów:

  • lody waniliowe – en vaniljeis
  • lody czekoladowe – en chokoladeis
  • lody truskawkowe – en jordbæris
  • lody pistacjowe – en pistacieis
  • lody lukrecjowe (oczywiście, że takie się je w Danii) – en lakridsis

Do tego warto wspomnieć o koldskål, czyli klasycznego duńskiego napoju składającego się zazwyczaj z mieszanki maślanki, zsiadłego mleko, soku z cytryny, cukru i odrobiny wanilii, albo o ymer, czyli o duńskim wynalazku w dziedzinie nabiału, przypominającym trochę w smaku i konsystencji jogurt.

Zapraszamy serdecznie na kursy języka duńskiego i na mesterowe media społecznościowe!

Ucz się w Mesterze, będziesz wielki!😊