Słownictwo związane z nabiałem
Duńska kultura i historia jest bardzo mocno powiązana z nabiałem. Duńczycy spożywają bardzo dużo wszelkiego rodzaju nabiału, a do tego bardzo dużo go produkują. Wspomnijmy np., że znana również w Polsce Arla, istnieje już od XIXw.
nabiał – et mejeri
mleko – en mælk
Jeśli chodzi o mleko to w języku duńskim także powszechnie się używa wyrażeń typu:
- sødmælk, czyli mleko o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%
- letmælk, czyli mleko o zawartości tłuszczu między 1,5% a 1,8%
- minimælk albo skummetmælk, czyli mleko o zawartości tłuszczu do 0,5%
maślanka – en kærnemælk
zsiadłe mleko – en tykmælk
mleko w proszku – en tørmælk; en pulvermælk
mleko czekoladowe – en kakaomælk; en chokolademælk
Matilde i Cocio – dwie najpopularniejsze marki mleka czekoladowego w Danii. Walka o to, które mleko czekoladowe jest lepsze, przypomina dyskusję na naszej ziemi o to, który majonez jest lepszy.
masło – en smør
śmietana, śmietanka – en fløde
bita śmietana – en piskefløde
śmietanka do kawy – en kaffefløde
kwaśna śmietana – en cremefraiche
jogurt – en yoghurt
ser – en ost
ser pleśniowy – en blåskimmelost
ser topiony – en smelteost
ser śmietankowy – en flødeost
serek wiejski – en hytteost
twaróg – en kvark
W ramach ciekawostki można dodać, że to słowo w języku duńskim zostało zapożyczone z niemieckiego quark, a niemiecki zaś zapożyczył to słowo ze wschodniosłowańskich języków (czyli również z polskiego), a zatem słowo kvark to tak naprawdę przekształcone słowo twaróg.
skyr – en skyr
(to słowo akurat żeśmy my zapożyczyli z języków skandynawskich😉)
lody – en is
Niektóre smaki lodów:
- lody waniliowe – en vaniljeis
- lody czekoladowe – en chokoladeis
- lody truskawkowe – en jordbæris
- lody pistacjowe – en pistacieis
- lody lukrecjowe (oczywiście, że takie się je w Danii) – en lakridsis
Do tego warto wspomnieć o koldskål, czyli klasycznego duńskiego napoju składającego się zazwyczaj z mieszanki maślanki, zsiadłego mleko, soku z cytryny, cukru i odrobiny wanilii, albo o ymer, czyli o duńskim wynalazku w dziedzinie nabiału, przypominającym trochę w smaku i konsystencji jogurt.