Co zjeść w Szwecji?
Planujesz może wycieczkę do Skandynawii i zastanawiasz się, co zjeść w Szwecji? Z dzisiejszego posta dowiesz się, jakiego szwedzkiego jedzenia zdecydowanie warto spróbować!
Köttbullar (klopsiki)
Na początek klasyk, który pewnie kojarzy Wam się z wizytami w Ikei. Szwedzkie köttbullar to małe klopsiki mięsne podawane z ziemniakami (potatis) i dżemem z borówki brusznicy (lingonsylt).
Gravad lax (gravlax – peklowany łosoś)
Łosoś marynowany w mieszance soli, cukru i ziela angielskiego, podawany z chrupiącym chlebem czy ziemniakami i musztardowym sosem.
Smörgåstårta (Tort kanapkowy)
W Szwecji torty nie kojarzą się tylko z deserami! Smörgåstårta to tort złożony z warstw chleba i różnorodnych nadzienie, takich jak krewetki, jajka, łosoś czy warzywa.
Surströmming (Kiszony śledź)
Jeśli jesteście gotowi na prawdziwe wyzwanie smakowe, spróbujcie surströmming! To kiszony śledź, który ma bardzo intensywny zapach i wyrazisty smak. Często jedzony na tunnbröd, czyli cienkim chlebie, z dodatkiem cebuli (lök) i ziemniaków (potatis).
Prinsesstårta (dosłownie „tort księżkiczki”)
Na deser nie może zabraknąć słynnego prinsesstårta. To wielowarstwowy tort z kremem, galaretką, bitą śmietaną i zieloną marcepanową posypką. Jest to w Szwecji częsty wybór na urodziny czy inne szczególne okazje.
Semla
Bułka z bitą śmietaną, kardamonem i masą migdałową – tradycyjnie duże jej ilości je się w fettisdagen (odpowiednik naszego Tłustego Czwartku).
Swoją drogą, więcej o rozmaitych szwedzkich świętach i związanym z nim jedzeniem przeczytasz w jednym z naszych wcześniejszych postów.
Kebabpizza
Na koniec coś, co zupełnie szwedzko nie brzmi, ale co wbrew pozorom jest bardzo szwedzkie! To połączenie włoskiej i tureckiej kuchni stworzone zostało w latach 80. XX wieku przez imigrantów z Bliskiego Wschodu i podbiło serca wielu Szwedów. Dzisiaj to jeden z najbardziej popularnych szwedzkich fast foodów.