Norweskie potrawy świąteczne
Święta już coraz bliżej. A jeśli mowa o świętach, to oczywiście warto wspomnieć o jedzeniu. Norweskie potrawy świąteczne są specyficzne i zdecydowanie różnią się od naszych polskich dań.
Zacznijmy od dań wytrawnych:
Svineribbe
Jak sama nazwa wskazuje są to żeberka wieprzowe. To najpopularniejsze norweskie danie wigilijne. Żeberka podaje się często ze słodko-kwaśnymi dodatkami, takimi jak: kiszona kapusta, brukselka, konfitura żurawinowa, smażone jabłka, suszone śliwki i ziemniaki. Ważną rolę odgrywa również sos, może to być tłuszcz z żeberek lub gładki sos z aromatem jałowca, borówki brusznicy, czerwonego wina lub koziego sera. Właśnie to danie cieszy się największą popularnością wśród Norwegów, zwłaszcza w Østlandet i Trøndelagu.
Pinnekjøtt
Obok żeberek wieprzowych równie ważne są żeberka jagnięce. Charakteryzują się tym, że są one suszone, solone i wędzone. Serwowane jest z puree ziemniaczano-brukwiowym oraz z kiełbaskami. Pinnekjøtt zajadają się zwłaszcza Norwegowie pochodzący z Vestlandet.
Lutefisk
To bardzo specyficzna potrawa świąteczna. Suszona ryba (najczęściej dorsz) jest moczona w ługu sodowym, dzięki czemu ma charakterystyczną konsystencję i smak. Następnie rybę gotuje się lub piecze i serwuje z ziemniakami, puree z groszku, bekonem i musztardą.
Norweskie potrawy świąteczne to też oczywiście desery i napoje:
Riskrem
Jest to ryż ze śmietaną i cukrem waniliowym. Norwegowie przyrządzają tę potrawę na wiele sposobów. Najczęściej podawana jest z sosem z owoców leśnych. Zgodnie z tradycją w jednej z porcji riskremu umieszcza się migdał, a na osobę, która go znajdzie czeka nagroda w postaci marcepanowej świnki oraz pomyślność w nadchodzącym roku.
Multekrem
To tradycyjny świąteczny deser przyrządzany z maliny moroszki, bitej śmietany oraz cukru. Często podawany z krumkake (norweskie ciasto waflowe) lub kransekake (tort składający się z krążków migdałowych).
Juleøl
Piwo bożonarodzeniowe. To ciemne, mocne piwo, które spotkasz w sklepach w okresie świątecznym. Wzbogacone o różne przyprawy, takie jak: cynamon, skórka pomarańczy, goździki i wanilia.
Gløgg
To grzane wino, dostępne w wersji alkoholowej oraz bezalkoholowej. Tradycja wywodzi się ze Szwecji, jednak gløgg popularny jest w całej Skandynawii. Często serwowany z pierniczkami.
To już wszystkie najpopularniejsze norweskie potrawy świąteczne. Może próbowałeś/aś któregoś z nich? A może znasz jeszcze inne dania świąteczne? Koniecznie daj znać w komentarzu!
Zapraszamy do naszych poprzednich wpisów, takich jak: Norweskie filmy i seriale świąteczne oraz Norweskie piosenki świąteczne. Polecamy również naszego Insta i TikToka.
Jak przetrwać święta na emigracji? Dowiedz się z tego wpisu!