Duńskie potrawy świąteczne

Duńskie potrawy świąteczne różnią się nieco od tradycyjnych polskich potraw 🎄. Na duńskich stołach króluje mięso 🍗, a nie karp, barszcz czy też pierogi. Wśród najpopularniejszych mięsnych dań znajdziemy kaczkę oraz wieprzowinę z chrupiącą skórką. Nie zabraknie też deserów: risalamande oraz æbleskiver. Czego napijemy się przy wigilijnym stole? Oczywiście gløgg!  

Zacznijmy od dań głównych:

Flæskesteg

Flæskesteg to tradycyjne duńskie danie z wieprzowiny, które króluje na wigilijnych stołach. Przyrządzane jest z chrupiącą skórką i podawane z ciepłą czerwoną kapustą, zarumienionymi gotowanymi ziemniakami, brązowym sosem oraz słodko-kwaśnymi potrawami. Skórka stanowi w tym daniu przysmak i może być grillowana dla dodatkowej chrupkości, co ciekawe Duńczycy jedzą ją nawet osobno. Flæskesteg można przyrządzić na wiele sposobów, jako danie zapiekane, grillowane, przyprawione w różnym stopniu, czy też marynowane.

Andesteg

Andesteg to natomiast pieczona kaczka, której tajemnica smaku również tkwi w chrupiącej skórce.

Brunede kartofler

Żaden tradycyjny duński obiad świąteczny nie jest kompletny bez małych, karmelizowanych ziemniaków lub brunede kartofler, jak nazywamy je po duńsku. Są naprawdę bardzo pyszne! Na stronie Royal Danish Embassy znajdziesz przepis!

Spędzasz święta za granicą? Dowiedz się jak przetrwać święta na emigracji!

A teraz czas na desery!

Æbleskiver

Jednym z najpopularniejszych duńskich przysmaków świątecznych są Æbleskiver, czyli plasterki jabłka. Pierwotnie były wypełnione małymi kawałkami jabłek lub sosem jabłkowym. W pewnym momencie nadzienie zniknęło i otrzymaliśmy æbleskive, które znamy dzisiaj. W Danii odbywają się specjalne spotkania przedświąteczne na æbleskiver.

Risalamande

Kluczowym elementem risalamande jest jeden migdał, który kucharz ukrywa w deserze. Osoba, która się na niego natknie podczas jedzenia wygrywa prezent 😉. Norweski serial Hjem til jul w bardzo fajny sposób pokazuje tradycję ukrywania migdała w deserze. W jednym z odcinków główna bohaterka idzie do sklepu kupić tylko jeden migdał, którego nie da się nawet zważyć przy kasie. Risalamande jest od dziesięcioleci uwielbianym deserem bożonarodzeniowym w Danii. Znany jest od około 1900 roku, kiedy to klasa wyższa zaczęła podawać risalamande z sosem wiśniowym (kirsebærsovs) na Boże Narodzenie zamiast kaszki ryżowej.

Coś do picia:

Gløgg

Popularne grzane wino wywodzi się ze Szwecji. W jaki sposób przyrządzamy gløgg? Podgrzewamy czerwone wino i dodajemy odrobinę snapsa. Ale kwintesencję smaku stanowią przyprawy takie jak kardamon, cynamon, rodzynki i kawałki migdałów. Gløgg to skandynawski napój rozgrzewający i trudno wyobrazić sobie bez niego długie zimowe wieczory. To skandynawska recepta na umilenie sobie mroźnych dni.

Zbliżające się święta wprawiają nas w miły nastrój, więc nie zapomnijmy przyrządzić czegoś dobrego! Duńskie świąteczne potrawy wyglądają smakowicie! Może spróbujesz przygotować którąś z nich w tym roku?

Więcej wpisów o świętach znajdziesz na naszym blogu. Zerknij np. na Boże Narodzenie w Danii lub Duńskie piosenki świąteczne. Zajrzyj też na naszego Instagrama i TikToka. A jeśli chcesz zacząć naukę duńskiego na kursie, zapraszamy!

Kategorie wpisów