Duński kalendarz adwentowy
Święta, święta i po świętach. Pamiętasz coś jeszcze z naszego językowego kalendarza adwentowego? Jeżeli nie, to teraz jest idealna chwila, by sobie co nieco przypomnieć!
Flæskesteg to tradycyjne duńskie danie z wieprzowiny, które króluje na wigilijnych stołach. Przyrządzane jest z chrupiącą skórką i podawane z ciepłą czerwoną kapustą, zarumienionymi gotowanymi ziemniakami, brązowym sosem oraz słodko-kwaśnymi potrawami. Skórka stanowi w tym daniu przysmak i może być grillowana dla dodatkowej chrupkości, co ciekawe Duńczycy jedzą ją nawet osobno. Flæskesteg można przyrządzić na wiele sposobów, jako danie zapiekane, grillowane, przyprawione w różnym stopniu, czy też marynowane.
Andesteg to natomiast pieczona kaczka, której tajemnica smaku również tkwi w chrupiącej skórce.
Żaden tradycyjny duński obiad świąteczny nie jest kompletny bez małych, karmelizowanych ziemniaków lub brunede kartofler, jak nazywamy je po duńsku. Są naprawdę bardzo pyszne! Na stronie Royal Danish Embassy znajdziesz przepis!
Spędzasz święta za granicą? Dowiedz się jak przetrwać święta na emigracji!
Jednym z najpopularniejszych duńskich przysmaków świątecznych są Æbleskiver, czyli plasterki jabłka. Pierwotnie były wypełnione małymi kawałkami jabłek lub sosem jabłkowym. W pewnym momencie nadzienie zniknęło i otrzymaliśmy æbleskive, które znamy dzisiaj. W Danii odbywają się specjalne spotkania przedświąteczne na æbleskiver.
Kluczowym elementem risalamande jest jeden migdał, który kucharz ukrywa w deserze. Osoba, która się na niego natknie podczas jedzenia wygrywa prezent 😉. Norweski serial Hjem til jul w bardzo fajny sposób pokazuje tradycję ukrywania migdała w deserze. W jednym z odcinków główna bohaterka idzie do sklepu kupić tylko jeden migdał, którego nie da się nawet zważyć przy kasie. Risalamande jest od dziesięcioleci uwielbianym deserem bożonarodzeniowym w Danii. Znany jest od około 1900 roku, kiedy to klasa wyższa zaczęła podawać risalamande z sosem wiśniowym (kirsebærsovs) na Boże Narodzenie zamiast kaszki ryżowej.
Popularne grzane wino wywodzi się ze Szwecji. W jaki sposób przyrządzamy gløgg? Podgrzewamy czerwone wino i dodajemy odrobinę snapsa. Ale kwintesencję smaku stanowią przyprawy takie jak kardamon, cynamon, rodzynki i kawałki migdałów. Gløgg to skandynawski napój rozgrzewający i trudno wyobrazić sobie bez niego długie zimowe wieczory. To skandynawska recepta na umilenie sobie mroźnych dni.
Polecane wpisy
Święta, święta i po świętach. Pamiętasz coś jeszcze z naszego językowego kalendarza adwentowego? Jeżeli nie, to teraz jest idealna chwila, by sobie co nieco przypomnieć!
Koniec roku to czas podsumowań, więc w dzisiejszym poście znajdziesz nyårslöften, czyli postanowienia noworoczne po szwedzku.
Co to są pary minimalne i jakie możemy znaleźć w norweskim? Są to pary wyrazów, które różnią się tylko jedną głoską, więc brzmią prawie identycznie, lecz mają zupełnie różne znacz
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |