quiz wiedzy o danii

Quiz wiedzy o Danii

Sporo wiesz o języku duńskim, ale ile wiesz o Danii? Rozwiąż nasz quiz wiedzy o Danii i sprawdź!

Sporo wiesz o języku duńskim, ale ile wiesz o Danii? Dzięki dzisiejszemu postowi możesz to sprawdzić. Odpowiedz na poniższe 15 pytań dotyczących kraju Andersena i zobacz, co już o nim wiesz. Zacznij więc quiz wiedzy o Danii!

1. Na której z duńskich wysp leży stolica kraju, Kopenhaga?

a) Zelandia
b) Lollandia
c) Fionia

2. Pełna nazwa Danii wraz z należącymi do niej terytoriami to Królestwo Danii. Które z poniższych terytoriów do niego nie należy?

a) Grenlandia
b) Wyspy Owcze
c) Islandia

3. Jak nazywa się znajdujący się w Danii najstarszy park rozrywki na świecie?

a) Tivoli
b) Dyrehavsbakken
c) Legoland

4. Jak nazywa się najstarsze miasto w Danii?

a) Ribe
b) Kopenhaga
c) Odense

5. W którym roku Dania dołączyła do Unii Europejskiej?

a) 1986
b) 1973
c) 1995

6. Która z poniższych firm nie została założona w Danii?

a) Carlsberg
b) IKEA 
c) Jysk

7. Który z zespołów pochodzi z Danii?

a) Aqua
b) Abba
c) Modern Talking

8. Co oznaczają słowa “leg godt” od których pochodzi nazwa popularnych klocków LEGO?

a) baw się dobrze
b) układaj klocki
c) miło cię widzieć

9. Jak nazywają się tradycyjne duńskie kanapki?

a) smørrebrød
b) flæskesteg
c) frikadeller

10. W jakim duńskim mieście znajduje się słynny zamek z dramatu Szekspira “Hamlet”?

a) Hillerød
b) Helsingør
c) Aalborg

 11. W którym mieście urodził się Hans Christian Andersen?

a) Kopenhaga
b) Odense
c) Vejle

 12. Jak nazywa się największe jezioro w Danii?

a) Esrum
b) Mossø
c) Arresø

13. Co można zobaczyć w duńskim mieście Jelling?

a) kamień runiczny z czasów wikingów
b) doskonale zachowanego człowieka z epoki żelaza
c) zamek Egeskov

14. Ilu mieszkańców liczy Dania?

a) 5,8 mln
b) 3,5 mln
c) 4,7 mln

15. Kto zasiada obecnie na tronie Danii?

a) Fryderyk IX
b) Małgorzata II
c) Chrystian X

Odpowiedzi do pytań:

  1. a
  2. c
  3. b
  4. a
  5. b
  6. b
  7. a
  8. a
  9. a
  10. b
  11. b
  12. c
  13. a
  14. a
  15. b

Jeszcze więcej o duńskiej kulturze, słownictwie i gramatyce znajdziesz z pewnością na naszej grupie na facebooku.
Zapraszamy także na naszego
instagrama.

Leave a Reply