Quiz wiedzy o Szwecji

Quiz wiedzy o Szwecji

Dzisiaj na blogu mamy dla Was quiz wiedzy o Szwecji – od pytań całkiem prostych po te, które mogą sprawiać trudności. Sprawdź się!

Hej! Dzisiaj na blogu mamy dla Was mały quiz wiedzy o Szwecji – od pytań całkiem prostych po takie, które mogą sprawiać trudności! Zapraszamy do sprawdzenia się i oczywiście do podzielenia się, jak Wam poszło!

1) Jak nazywa się obecnie panujący król Szwecji?
a) Karol XVI Gustaw b) Gustaw VI Adolf c) Oskar II d) Eryk XIII

2) Jaką animację Szwedzi tradycyjnie oglądają w Boże Narodzenie?
a) Myszkę Miki b) Kaczora Donalda c) Muminki d) Kubusia Puchatka

3) Surströming, kontrowersyjny szwedzki przysmak, to kiszony…
a) śledź b) łosoś c) karp d) pstrąg

4) W Vasamuseet w Sztokholmie możemy podziwiać ogromny/ą…
a) kolekcję uzbrojenia b) sterowiec c) łódź podwodną d) okręt

5) Rdzenna ludność, która od tysięcy lat zamieszkuje tereny m.in. Szwecji to… (inaczej Lapończycy)
a) Ugrofinowie b) Saamowie c) Samojedzi d) Eńcy

6) Najpopularniejsze szwedzkie nazwisko (na 2020 rok) to…
a) Andersson b) Nilsson c) Karlsson d) Johansson

7) Tove Jansson, autorka m.in. serii o muminkach, to szwedzkojęzyczna pisarka pochodzenia…
a) norweskiego b) duńskiego c) fińskiego d) islandzkiego

8) Szkier to charakterystyczny/a m.in. dla Szwecji…
a) górski strumień b) skalista wysepka c) niewielkie wzniesienie d) zatoka

9) „Fika” to oczywiście określenie na…
a) cynamonową bułeczkę b) przerwę na kawę c) coś „w sam raz” d) klopsiki

10) Most łączący Szwecję z Danią nazywa się…
a) Öresundsbron b) Sundsbron c) Ölandsbron d) Vallsundsbron

11) Do sławnych szwedzkich marek NIE należy…
a) Electrolux b) Nokia c) Volvo d) Husqvarna

12) Z tych muzyków ze Szwecji NIE pochodzi…
a) Avicii b) Roxette c) Alexander Rybak d) Swedish House Mafia

13) August Strindberg to sławny szwedzki…
a) muzyk b) pisarz c) wynalazca d) aktor

14) Zwierzę będące symbolem narodowym Szwecji to…
a) niedźwiedź b) łoś c) renifer d) śledź

15) Systembolaget to…
a) państwowa sieć sklepów tytoniowych b) państwowa sieć sklepów monopolowych c) sieć sklepów z używanymi produktami d) szwedzka sieć restauracji

Poniżej znajdziecie prawidłowe odpowiedzi, mam nadzieję, że poszło dobrze! Oczywiście po więcej ciekawostek o Szwecji i nie tylko zapraszam na mesterowego Instagrama.

Prawidłowe odpowiedzi:
1) a 2) b 3) a 4) d 5) b 6) a 7) c 8) b 9) b 10) a 11) b 12) c 13) b 14) c 15) b

Zarobki w Szwecji należą do jednych z najwyższych w Europie. Sprawdź stawki minimalne w Szwecji, które obowiązują w 2022 roku.

Leave a Reply