quiz wiedzy o norwegii

Quiz wiedzy o Norwegii

Tym razem sprawdzimy co wiesz o Norwegii. Quiz wiedzy o Norwegii składa się z 15 pytań, a prawidłowe odpowiedzi znajdziesz na końcu testu.
Dzisiejszy wpis będzie wyjątkowy, ponieważ sprawdzimy co wiesz o Norwegii. Quiz wiedzy o Norwegii składa się z 15 pytań, a prawidłowe odpowiedzi znajdziesz na końcu testu. Powodzenia!

1. Nazwa kraju pochodzi od staronordyckiego słowa, które oznacza:
a) północny raj
b) północna droga
c) droga na północ

2. Najwyższy szczyt Norwegii to…
a) Preikestolen
b) Galdhøpiggen
c) Gaustatoppen

3. Ilu mieszkańców mieszka w Norwegii?
a) ponad 5 mln
b) 3,5 mln
c) niecałe 2 mln

4. Królestwo Norwegii to…
a) republika parlamentarna
b) monarchia konstytucyjna
c) monarchia absolutna

5. Kiedy Norwegia odzyskała niepodległość?
a) 7 czerwca 1905
b) 20 maja 1814
c) 17 maja 1814

6. Najgłębsze w Europie jezioro, które leży w Norwegii nazywa się…
a) Mjøsa
b) Hornindalsvatnet
c) Øyeren

7. Najdłuższa rzeka Norwegii to…
a) Drammenselva
b) Numedalslågen
c) Glomma

8. Jakiego koloru jest herb Norwegii?
a) biały, niebieski, czerwony
b) biały, czerwony
c) żółty, biały, czerwony

9. Z jakimi krajami graniczy Norwegia?
a) Szwecja, Dania
b) Rosja, Szwecja, Finlandia
c) Szwecja, Finlandia

10. Na ile regionów podzielona jest Norwegia?
a) 5
b) 4
c) 11

11. Zamachy terrorystyczne w Norwegii zostały przeprowadzone
a) 15 lipca 2011
b) 22 lipca 2011
c) 22 lipca 2010

12. Jednym z najstarszych miast Norwegii jest:
a) Oslo
b) Stavanger
c) Tønsberg

13. Największy lodowiec w kontynentalnej Europie, który znajduje się w południowo-zachodniej części Norwegii to:
a) Jostedalsbreen
b) Nigardsbreen
c) Folgefonna

14. Ile parków narodowych znajduje się na terenie Norwegii?
a) 23
b) 47
c) 6

15. Pierwszą stolicą Norwegii było…
a) Trondheim
b) Oslo
c) Bergen

Quiz wiedzy o Norwegii dobiegł końca. Sprawdź jak Ci poszło!

Odpowiedzi:
1. C 2. B 3. A 4. B 5. A 6. B 7. C 8. C 9. B 10. A 11. B 12. C 13. A 14. B 15. A

⚫ Materiały do nauki norweskiego znajdziesz na naszej fejsbukowej grupie Nauka norweskiego. Dołącz do niej już teraz!
⚫ Jesteśmy także na insta: @mester_poznan
⚫ Masz swoje propozycje odnośnie tematów lub inne pytania? Pisz śmiało na naszego maila!

Jak wygląda życie w Norwegii? Czy warto tam emigrować? Ten artykuł rozwieje Twoje wątpliwości!

2 komentarze

  1. Witam!
    Robiłam quiz o Norwegii i odpowiedz na pytanie o niepodległość Norwegii jest nieprawidłowa- podano odpowiedz 5A czyli 08.06.1905. Poprawna odpowiedz to Norwegia świętuje 17 maja jako dzien niepodległości (Grunnloven 17.05.1814). Natomiast 7.06.1905 została zakończona unia szwedzko-norweska.

    • Hej Maja! Jest to prawidłowa odpowiedź – konstytucja została podpisana w 1814 roku, ale Norwegia zdobyła niepodległość dopiero w 1905 roku, po zakończeniu unii ze Szwecją, ponieważ wówczas stała się suwerennym krajem.

Leave a Reply