Szwedzkie świąteczne potrawy
Święta (szw. jul) już za chwilę, a skoro święta, to i jedzenie! Oczywiście w Szwecji również bez tego Boże Narodzenie nie może się obejść, ale szwedzki świąteczny stół wygląda nieco inaczej od polskiego. Poniżej znajdziecie więc szwedzkie świąteczne potrawy!
Co gości na szwedzkim stole?
- julskinka – czyli po prostu świąteczna szynka, gotowana, a później pieczona. Dla wielu Boże Narodzenie nie może się bez niej obejść. Często podawana z musztardą (senap)
- Janssons frestelse, pl. pokusa Janssona – nazwa brzmi poważnie! Nie jest to jednak szczególnie skomplikowana potrawa – to zapiekanka (en gratäng) m.in. z posiekanych ziemkniaków (potatis), cebuli (lök) i szprotek (skarpsill).
- risgrynsgröt – pudding ryżowy. Składa się oczywiście z ryżu (ris), a także z mleka (mjölk) i cynamonu (kanel). Według dawnych zwyczajów do jednej z misek puddingu wkładało się migdał (mandel) – osoba, która znalazła go w swojej misce, miała wkrótce się ożenić czy wyjść za mąż.
- Gravad lax – gravlax, czyli łosoś (lax) peklowany w soli (salt) z cukrem (socker) i koperkiem (dill). Najczęściej podawany z chlebem (bröd) czy ziemniakami (potatis).
Oprócz tych potraw świątecznymi klasykami są oczywiście klopsiki (köttbullar), a także śledź (sill) przyrządzany na rozmaite sposoby. Jeśli chodzi o słodkości to w okresie świątecznym je się również lussekatter – bułeczki z szafranem (saffran).
Częste jest również świętowanie choćby ze znajomymi z pracy – takie spotkania to po szwedzku julbord, czyli świąteczne stoły. Jedzenie najczęściej jest wtedy podawane w formie szwedzkiego stołu. Co ciekawe, szwedzka nazwa nie zawiera jednak wcale nazwy kraju – nazywa się to smörgåsbord, czyli stołem kanapkowym.
Jeśli chodzi o picie, króluje oczywiście glögg, czyli grzane wino z przyprawami (kryddor). Popularny jest też julmust, bezalkoholowy napój na bazie słodu (malt) i chmielu (humle). Pije się go w okresie świątecznym naprawdę sporo – jego sprzedaż przekracza wtedy np. sprzedaż Coca-Coli!