Gotowanie po norwesku

Norweskie słownictwo związane z gotowaniem

Lubisz gotować i chcesz nauczyć się norweskiego? Jeśli tak, to ten post jest dla Ciebie! No dobra, nawet jeśli nie przepadasz za gotowaniem, to zawsze warto poznać nowe słówka, prawda?

Hei hei! W dzisiejszym wpisie poznasz norweskie słownictwo związane z gotowaniem. Zapraszam do lektury i nauki tego pięknego języka!

Norweskie słownictwo związane z gotowaniem: 
  • et kjøkken – kuchnia
  • en fryser – zamrażarka
  • en komfyr – kuchenka
  • et kjøleskap – lodówka
  • en mikrobølgeovn – kuchenka mikrofalowa
  • et vaffeljern – gofrownica
  • en gaffel – widelec
  • en kniv – nóż
  • bestikk – sztućce
  • en skje – łyżka
  • en teskje – łyżeczka
  • en/ei skål / en bolle – miska
  • en tallerken – talerz
  • en målekopp / et målebeger – miarka
  • et kjøkkenredskap – przyrząd kuchenny
  • en ostehøvel – łopatka/nóż do sera
  • en oppskrift – przepis
  • et kar – naczynie
  • en suppetallerken – talerz do zupy
  • en skreller – obieraczka do obierania warzyw
  • et kjøkkenutstyr – sprzęt kuchenny
  • en kopp – filiżanka, kubek
  • en panne / en stekepanne – patelnia
  • et glass – szklanka, kieliszek
  • en kjele / en gryte – garnek
  • en vannkokker – czajnik
  • et skjærebrett – deska do krojenia
  • et lokk – pokrywka
  • en ildfast form – naczynie żaroodporne
  • et rivjern – tarka
  • en bakeform – forma do pieczenia
  • en sikt – sitko
  • et dørslag – cedzak, durszlak
  • en ingrediens – składnik
  • et kjevle – wałek do ciasta
  • en hvitløkspresse – wyciskacz do czosnku
  • en/ei trakt – lejek
  • en visp – trzepaczka
  • en stekespade – łopatka do smażenia
  • et måltid – posiłek
  • en frokost – śniadanie
  • en lunsj – lunch
  • et mellommåltid – przekąska
  • en middag – obiad
  • en kveldsmat – kolacja
  • å koke – gotować (doprowadzać do wrzenia)
  • å lage mat – gotować (przygotowywać jedzenie)
    Jeg elsker å lage mat! – Kocham gotować!
  • å steke – smażyć
  • å skjære / å kutte – kroić
  • Skjær grønnsakene opp. – Pokrój warzywa.
  • å hakke / å finhakke – siekać/drobno siekać
    Finhakk løken. – Posiekaj drobno cebulę.
  • å rive – trzeć
  • å skrelle – obierać
    Skrell potetene. – Obierz ziemniaki.
  • å bake – piec
  • å blande, røre – mieszać
    Bland det sammen. – Wymieszaj to razem.
  • å tilsette / å ha i – dodawać
  • å vispe – ubijać
    Visp eggene. – Ubij jajka.
  • å salte – solić
  • å pepre – pieprzyć
  • Denne kaken lukter kjempegodt! – To ciasto pachnie wspaniale!
  • Deilig! – Pyszne!
  • Nam nam! – Mniam mniam!
Podczas gotowania spotkamy z pewnością z jednostkami miary. Bardzo często czytając norweskie przepisy możesz znaleźć pewne skróty. Najpopularniejsze z nich to:

dl – desiliter (decylitr) a ❗1dl = 100ml ❗

ts – teskje (łyżeczka)

stk – stykke (sztuka)

ss – spiseskje (łyżka stołowa)

Tutaj możesz przeczytać wszystkie posty na blogu, na których znajdziesz SŁOWNICTWO, a tym wpisie omawiałam norweskie idiomy związane z jedzeniem: IDIOMY. Po więcej materiałów do nauki norweskiego wpadnij na naszą grupę Nauka norweskiego.

Leave a Reply