Norweskie słownictwo związane z gotowaniem
Hei hei! W dzisiejszym wpisie poznasz norweskie słownictwo związane z gotowaniem. Zapraszam do lektury i nauki tego pięknego języka!
Norweskie słownictwo związane z gotowaniem:
- et kjøkken – kuchnia
- en fryser – zamrażarka
- en komfyr – kuchenka
- et kjøleskap – lodówka
- en mikrobølgeovn – kuchenka mikrofalowa
- et vaffeljern – gofrownica
- en gaffel – widelec
- en kniv – nóż
- bestikk – sztućce
- en skje – łyżka
- en teskje – łyżeczka
- en/ei skål / en bolle – miska
- en tallerken – talerz
- en målekopp / et målebeger – miarka
- et kjøkkenredskap – przyrząd kuchenny
- en ostehøvel – łopatka/nóż do sera
- en oppskrift – przepis
- et kar – naczynie
- en suppetallerken – talerz do zupy
- en skreller – obieraczka do obierania warzyw
- et kjøkkenutstyr – sprzęt kuchenny
- en kopp – filiżanka, kubek
- en panne / en stekepanne – patelnia
- et glass – szklanka, kieliszek
- en kjele / en gryte – garnek
- en vannkokker – czajnik
- et skjærebrett – deska do krojenia
- et lokk – pokrywka
- en ildfast form – naczynie żaroodporne
- et rivjern – tarka
- en bakeform – forma do pieczenia
- en sikt – sitko
- et dørslag – cedzak, durszlak
- en ingrediens – składnik
- et kjevle – wałek do ciasta
- en hvitløkspresse – wyciskacz do czosnku
- en/ei trakt – lejek
- en visp – trzepaczka
- en stekespade – łopatka do smażenia
- et måltid – posiłek
- en frokost – śniadanie
- en lunsj – lunch
- et mellommåltid – przekąska
- en middag – obiad
- en kveldsmat – kolacja
- å koke – gotować (doprowadzać do wrzenia)
- å lage mat – gotować (przygotowywać jedzenie)
Jeg elsker å lage mat! – Kocham gotować! - å steke – smażyć
- å skjære / å kutte – kroić
- Skjær grønnsakene opp. – Pokrój warzywa.
- å hakke / å finhakke – siekać/drobno siekać
Finhakk løken. – Posiekaj drobno cebulę. - å rive – trzeć
- å skrelle – obierać
Skrell potetene. – Obierz ziemniaki. - å bake – piec
- å blande, røre – mieszać
Bland det sammen. – Wymieszaj to razem. - å tilsette / å ha i – dodawać
- å vispe – ubijać
Visp eggene. – Ubij jajka. - å salte – solić
- å pepre – pieprzyć
- Denne kaken lukter kjempegodt! – To ciasto pachnie wspaniale!
- Deilig! – Pyszne!
- Nam nam! – Mniam mniam!
Podczas gotowania spotkamy z pewnością z jednostkami miary. Bardzo często czytając norweskie przepisy możesz znaleźć pewne skróty. Najpopularniejsze z nich to:
dl – desiliter (decylitr) a ❗1dl = 100ml ❗
ts – teskje (łyżeczka)
stk – stykke (sztuka)
ss – spiseskje (łyżka stołowa)
Tutaj możesz przeczytać wszystkie posty na blogu, na których znajdziesz SŁOWNICTWO, a tym wpisie omawiałam norweskie idiomy związane z jedzeniem: IDIOMY. Po więcej materiałów do nauki norweskiego wpadnij na naszą grupę Nauka norweskiego.