Co zjeść w Norwegii?
Planujesz wyjazd do Skandynawii i zastanawiasz się co zjeść w Norwegii? Poniżej znajdziesz nasze propozycje.
Brunost
Najważniejszy punkt, jeśli chodzi o norweskie jedzenie. Brązowy ser to specyficzny rodzaj sera, który odnosi się do charakterystycznego koloru tego produktu. Jego smak jest słodki, karmelowy i z nutami koziego mleko. To unikalny produkt, który często jest spożywany jako przekąska na chlebie z dżemem owocowym.
Kvikk lunsj
Popularny norweski batonik czekoladowy, którego nazwa oznacza dosłownie „szybki lunch”. Norwedzy bardzo często zabierają go na górskie wędrówki czy różne aktywności na świeżym powietrzu. W smaku jest podobny do naszego batonika WW lub KitKata.
O norweskich słodyczach pisaliśmy również tutaj: Norweskie słodycze – Mester
Pølse / pølse i lompe
Norweska nazwa na kiełbaski, zwłaszcza w postaci hot dogów, które kupicie na festiwalach, ulicach oraz w specjalnych kioskach i restauracjach. Natomiast pølse i lompe to kiełbaska, która jest umieszczana w placu ziemniaczanym zwanym lompe.
Fiskekaker
Norweskie placki rybne, przygotowane z dorsza lub z łososia. Często spożywane jako samodzielne danie, podawane z ziemniakami i warzywami.
Kjøttkaker
Kotlety mięsne, najczęściej przygotowane z mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego, często z dodatkiem cebuli, bułki tartej, mleka i przypraw. Podawane są z ziemniakami, sosem mięsnym i warzywami.
Fiskepudding
To rybny pudding, przygotowany z mielonego mięsa rybnego oraz dodatków takich jak mleko, mąka, cebula i przyprawy.
Kanelboller
To popularny wypiek w Norwegii, odpowiednik polskiej cynamonki. Często spożywany jako przekąska do kawy czy herbaty.
Grandiosa
Najbardziej znana norweska mrożona pizza, którą możesz znaleźć z przeróżnymi dodatkami.
Rømmegrøt
Gęsty pudding z mąki i śmietany, gotowany na wolnym ogniu i często podawany z cynamonem, cukrem lub owocowymi dodatkami.
Smalahove
Nietypowe norweskie tradycyjne danie, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. To ugotowana i wypieczona głowa jagnięcia, podawana z ziemniakami, puree z rzepy oraz wywarem.